Viemärin avaus kotikonstein – turvalliset kotikonstit osa 5

Juttusarjan viimeisessä osassa kerron tapauksesta, jossa isoäiti ja lapsenlapsi kokeilivat wc:n viemärin avausta vaijerilla. Viemärinavausvaijeri toimii siten, että letkua työnnetään viemäriin ja vaijerin pää hajottaa vastaan tulevan tukoksen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei välttämättä ole sitä ensikertalaiselle. Viisautta on vetäytyä tee-se-itse-hankkeesta, jos omat taidot eivät riitä.

Tukkeutuneen wc:n viemärin avaus vaijerilla

Olipa kerran nuorimies, joka mummolassa vieraillessaan huomasi, etteivät viemäriasiat ole aivan tavallisella tolalla. Wc-pönttö veti aavistuksen oudosti ja tuntui jopa hieman ääntelevän. Isoäiti asui yksin 1970-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka wc oli alkuperäisessä kunnossaan. 

Pienen erillis-wc:n värimaailma mukaili oranssia, beigeä ja ruskeaa vesikalusteita ja lattian kuviollista muovimattoa myöten. Mummo ei ollut edes harkinnut kylpyhuoneen päivittämistä nykyaikaan. Wc-pöntön hän totesi olevan ”ruma, mutta toimiva”. Nyt se oli enää ruma. 

”Oletko huomannut, että vessa vetää vähän huonosti, onkohan wc-pönttö tukossa?” nuorimies kysyi. Mummo oli juuri toipunut flunssasta. Hän epäili tukossa olevan viemärin johtuvan siitä, että oli huuhdellut nenäliinoja ja käsipaperia wc-pöntöstä.

 ”Oli hygieenisempää hävittää niistopaperit vessanpöntön kautta. Enhän minä tiedä, oliko se tavallista flunssaa vai koronaa, kun ei testattu. Tauti leviää, jos räkäluutuja lojuu ympäriinsä”, mummo perusteli ja myönsi, ettei paperien huuhtelu ehkä ollut järkevää viemärinäkökulmasta. ”Kai wc-pönttö siitä tokenee itsekseen ajan kanssa”, mummo uskoi.

Wc-pönttö on kuin onkin täysin tukossa ja pulputtaa

Pari päivää myöhemmin nuorimies oli parhaillaan lukemassa tenttiin, kun puhelin soi. Mummon surkealta kuulostava ääni kertoi, että pikkuvessan viemäri on pahasti tukossa ja pulputtaa. Pari ystävää oli käynyt kahvittelemassa ja heidän lähdettyään myös laventelintuoksuinen wc-raikastin oli hävinnyt hämäräperäisesti.

Vessaa ei uskaltanut käyttää ollenkaan ja mummo oli joutunut turvautumaan kauppakeskuksen asiakas-wc:hen.  ”Ehditkö tulla käymään, eiköhän viemärin avaus onnistu meiltä kahteen pekkaan kotikonstein?” mummo ehdotti.  ”Ei kerrota isälles, olisi heti tilaamassa jotain kallista putkifirmaa paikalle.”

”Mitähän apuvälineitä tähän tarvitaan, jokin viemärinavausrassi tai viemärinavausletku kaiketi”, nuorimies tuumi ja päätti tenttikirjojen sijaan syventyä googlettamiseen.

wc-pönttö tukossa

Ratkaiseeko viemärinavausvaijeri tukosongelman?

Nopean googletuksen jälkeen nuorimies lähti ostamaan viemärinavaustyökaluja, kuten karhupumppua ja viemärinavausvaijeria Puuilo – Tokmanni – K-Rauta-akselilta. Mummo oli tyytyväinen ostoskierroksen antiin ja molemmat uskoivat, että ongelma ratkeaisi muutamassa minuutissa. Viemärinavausyritys karhupumpulla ei tuottanut tulosta, joten päätettiin ottaa järeämmät konstit käyttöön.

”Ei tämä rakettitiedettä varmaankaan ole. Viemärirassi pönttöön ja eiköhän se aukea.”

Kun viemärinavausvaijeri oli purettu pakkauksestaan vessan lattialle, alkoi molempia epäilyttää. Olisiko viemärinavausletkun ujuttaminen wc-pöntön kautta putkiin sittenkään niin helppoa?

Koska viemärin avaus vaijerilla tuntui vaativan kaksi käsiparia, mummo joutui pyörittämään kampea lapsenlapsensa yrittäessä ohjata letkua. Aluksi viemärinavausvaijeri eteni mukavasti, sitten matka tyssähti.  Oliko edessä paperitukos, mystisesti kadonnut wc-raikastin vai viemäriputken mutka?

DIY-viemärin avausyritys aiheuttaa hikikarpaloita ja suonenvetoa

Viemärin avaus kotikonstein alkoi pelottaa ja kaduttaa. ”Mitä oikein teemme? En uskalla työntää tätä enempää!” Kauhukuvat rikkoutuvista putkista ja mittavista vahingoista täyttivät nuorenmiehen mielen, eikä mummokaan ollut halukas kokeilemaan, etenisikö vaijeri pienellä voimankäytöllä.

Viemärinavausoperaatio päätettiin keskeyttää, kun nuorimies sai vessan lattialla kyyköttämisestä suonenvedon takareiteensä.

Kun takareiden kramppi vihdoin hellitti, päätettiin googlettaa päivystävää putkimiestä. ”Ei kerrota tästä isälles,” tuumasi mummo piilottaessaan viemärinavausvaijeria pahvilaatikkoon. Laatikon kyljessä luki ”joulukoristeita”.

Jos viemärisi tukkeutui ja MacGyver-tyyppiset ratkaisut eivät houkuttele, käänny Viemärituomarin puoleen! Päivystys Oulun alueella 24/7.