Viemärin avaus kotikonstein – turvalliset kotikonstit osa 4

Kerron tässä juttusarjan osassa asiakkaiden käyttämästä luonnonmukaisesta viemärin avauskeinosta. Viemärin avaus soodalla ja etikalla voi johtaa ongelmiin, jotka ilmenevät tuhoisasti pienellä viivellä.

Ekologinen viemärin avaus soodalla ja etikalla

Kuulen silloin tällöin viemärin avauskeikalla, että asiakkaani ovat käyttäneet soodaa ja etikkaa viemärin avauksessa. Tämä viemärinavauskonsti on löytynyt netistä, kun talon viemäri on ollut tukossa keittiössä tai pesuhuoneessa. Martat ja monet muut siivousalan osaajat tarjoavat netissä ekologiseen viemärin avaukseen ohjeita. 

Soodaa ja etikkaa on käytetty vessan lavuaarin ja kylpyammeen viemärin avauksessa. Tämä ekologinen viemärin avaus-kotikonsti vaikuttaa helposti tehokkaalta, mutta voi johtaa ongelmiin, jotka tulevat esiin hieman myöhemmin.

Viemärinavauspalvelusta kannattaa maksaa

Mietin usein, miten jotkut jaksavat nähdä niin paljon vaivaa viemärin avauksen opiskeluun, kun vaihtoehtoisesti tarjolla on ammattiapua kohtuulliseen hintaan. Enhän itsekään yritä tehdä hampaan paikkausta tai juurihoitoa kotona, vaan menen hammaslääkärille ja maksan ammattilaisen palvelusta.

Viemärin avaus ruokasoodalla ja etikalla – isoäidin ohje

Takaisin siihen viemärin avauskonstiin, jossa käytetään ruokasoodaa ja etikkaa. Olin kerran avaamassa asiakkaan talon viemäreitä, puhdistimme samalla kertaa kiinteistön joka rakennuksen kaikki viemäriputket. Näin vanhan navetan karjakeittiön seinällä isoäidin viemärin avausohjeen. Poimin ohjeen talteen ja haluan paljastaa sen sinulle nyt valistusmielessä.

Isoäidin viemärin avausohje:

Ainekset – yksi viemärinavauskerta

    • 1 kahvikupillinen ruokasoodaa
    • 2 kahvikupillista etikkaa
    • 1-3 teepannullista kiehuvaa vettä
Muut tarve-esineet: Karhupumppu. Odotusajalle kahvia ja nisua.

Ohje:
    1. Kaada 1 kahvikupillinen ruokasoodaa lattiakaivoon tai pesualtaaseen.
    2. Kaada 2 kahvikupillista etikkaa ruokasoodan perään.
    3. Käy nisukahvilla ja odota, että etikka ja ruokasooda saavat kuohua noin 5 minuuttia.
    4. Kaada 1-3 teepannullista kuumaa vettä viemäriin.
    5. Pumppaa karhupumpulla viemärin suulla noin minuutin ajan
    6. Käy kuuntelemassa kaivolla, että viemärin tukos on poissa ja viemäri vetää taas.

Sooda ja etikka pehmittävät ruoka- ja rasvajäämiä viemäriputkessa, mutta eivät poista ongelmaa

Ruokasooda ja etikka pehmentävät ja poistavat rasva- ja ruokajäämiä tukkoisessa viemäriputkessa, mutta eivät useinkaan poista ongelmaa viemäristä. Olen nähnyt sen niin monta kertaa, että sen vuoksi uskallan puhua valistamisesta, kun paljastan sinulle isoäidin viemärinavausohjeen.

Viemärin tukoksen avaus soodalla ja etikalla voi kyllä avata tukoksen. Mutta aineet voivat irrottaa viemäriputkesta pinttynyttä ja kovettunutta likaa. Kun tämä tukos irtoaa viemäriputkesta, se voi jumittua jo seuraavan putkessa olevan haaran tai ahtauman kohdalle, ja näin ongelma siirtyy putkessa vain hieman eteenpäin.

Eli lyhyesti kerrattuna: Sooda ja etikka voivat irrottaa putkeen kertyneen kiintoaineksen. Irronnut aines jumittuu viemäriputkeen uudelleen. Tämä uusi tukos on jo täyttä ja tiivistä tavaraa, ja sitä ei liottamalla saa auki.

Tällaisiin tilanteisiin Viemärituomarin viemärinavausmenetelmä on ihanteellisin. Putki avataan huolellisesti ja kaikki kiintoaines huuhdellaan viemäristä pois.

Puhdas viemäriputki vetää niin kuin kuuluu. Ja puhdas viemäriputki voidaan kuvata, jotta viemärin tukkeutumisen todellinen syy saadaan selville.

Sananen asiakkaiden kunnioittamisesta

Yritin veistellä tällä kerralla hieman maltillisemmin. Turvalliset kotikonstit -juttusarja pohjautuu osin tositapahtumiin, osin mielikuvitukseen. Arvostan asiakkaitani enkä tietenkään voi kertoa yksityiskohtaisesti ja tunnistettavasti oikeista asiakastapauksista. 

Tuon näiden juttusarjan esimerkkien kautta tietoosi tyypillisimpiä viemäriongelmia ja pyrin pureutumaan ongelmien alkulähteille. Haluan, että sinulla olisi toimivat viemärit ja tieto viemäreiden oikeasta käytöstä.

Ajattelen, että ihminen on perusluonteeltaan utelias. 

Sen vuoksi tulen tarjoamaan tulevan talven aikana tähän uteliaisuuden nälkään sinulle toisen juttusarjan. Käymme siinä juttusarjassa kurkistelemassa viemäriputkiin. Saat nähdä miltä siellä viemärissä oikeasti näyttää. Näytän sinulle videokuvaa viemäreistä ja kerron ammattilaisena viemäriongelmista ja niiden juurisyistä.

 

Jos et halua kokeilla viemärin avausta itse…

Viemärituomarilta viemärin avaus Pohjois-Pohjanmaalla mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Haukipudas, Ii, Liminka, Lumijoki, Kempele, Kiiminki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Yli-Ii.

Kuvauspalvelut ympäri Suomen.