Tukoksetonta joulua!

Näin muutama päivä ennen joulua muistutan viemärin ”käyttöetiketistä”, jota noudattamalla joulunvietto sujuu mukavasti ilman epämiellyttäviä viemäriyllätyksiä. Tukkeutunut wc-pönttö tai keittiön lavuaari eivät varsinaisesti ole joulutunnelman kohottajia.  Joulupukin odottaminen aattona on lapsille (ja joskus aikuisillekin) sen verran jännittävää, ettei kukaan haluaa lisäksi jännätä nousevatko wc-pöntön vedet niin korkealle, että valuvat lopulta lattialle saakka.

Kun ennaltaehkäiset tukkeumat ja käytät viemäriä oikein, säästyt monelta harmilta. Toki välillä sattuu monenlaisia yllätyksiä, kun kokoonnutaan isommalla porukalla joulun viettoon. Varsinkin, jos mukana on vilkkaita taaperoikäisiä lapsia, joilla on taipumusta heitellä wc-pönttöön leluautosta lähtien kaikkea mahdollista aikuisen silmän välttäessä.  Joskus aikaihmisetkin kokeilevat, mitä kaikkea viemäristä voi vetää alas.

Kinkun rasva on yleisin viemärin tukkija

Yleisin viemärin tukkija on rasva keittiön viemärissä. Nestemäinen rasva tarttuu viemärin seinämiin, johon tarttuu lisäksi kiinni tiskialtaan ja tiskikoneen kautta kulkevat roskia ja ruuantähteet. Jos siis kaataa kinkun rasvat lavuaariin, voi viemäreistä tulla ylimääräistä päänvaivaa joulukiireiden keskelle.

Älä kaada kinkun rasvaa viemäriin, vaan valuta se esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin. Hyytyneen rasva voi laittaa biojätteeseen. Jos rasvaa ei ehdi hyydyttää, sen voi kaataa kompostoriin tai hävittää tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteen mukana.

Lajittelemalla jouluruokien laitosta syntyvät jätteet oikein, vältät viemäritukokset.  Ei kahvinporoja, glögirusinoita ja mantelilastua, hedelmäsopan jämiä tai ruokaöljyä lavuaariin, vaan biojätteeseen.   

Tärkeintä on muistaa, että viemäriin ei saa koskaan laittaa sekajätettä tai biojätettä!

Jätteiden kierrätyksestä voit lukea lisää aikaisemmasta artikkelistani:

Wc-pönttöön vain sitä itseään ja wc-paperia

Kylpyhuoneessa ja wc:ssä on paljon sekajätettä, kuten esimerkiksi vaippoja, kosteuspyyhkeitä, vanupuikkoja, kosmetiikkaa ja intiimihygieniatuotteita.  Joskus oli yleinen käsitys, että tamponit voisi huuhtoa wc-pöntöstä alas, mutta tätä kutsuisin vanhentuneeksi tiedoksi tai jopa urbaanilegendaksi.  Kuukautissuojille oikea paikka on sekajäteroskis, ei wc:n viemäri.

Wc-pöntön reunassa roikkuvat irtonaiset raikastimet voivat saada aikaan melkoisen ongelman vahingossa pyttyyn pudotessaan. Ylimääräiset esineet ahtauttavat putkia, mikä voi lopulta johtaa tukkeumaan ja aiheuttaa kalliin vesivahingon.

En suosittele huuhtomaan wc-paperihylsyjä pöntöstä alas. Vaikka rulla olisi olevinaan ”flushable”, on se turvallisinta hävittää kartonkijätteen mukana.   

Viemäri ei ole oikea paikka joulupöydän biojätteille, kuten rasvaisille kalanjämille tai laatikkoruokien lopuille. Ei kannata järkeillä, miten ”wc-pytystä menee alas isompaakin tavaraa”. Biojäteastia on oikea paikka ruuantähteille, joiden rasva jähmettyy putkiin ahtauttaen ne.  

WC- pönttöön ei kuulu omien tuotosten lisäksi muu kuin wc-paperi!

Viemärituomarin vinkit tukoksettomaan jouluun:

  • ei rasvaa keittiön lavuaariin
  • kierrätä jätteet oikein
  • wc-pönttöön vain omaa tuotosta ja wc-paperia

 

Katso lattiakaivoon useammin kuin vain joulusiivouksen yhteydessä

Jouluun kuuluu usein myös perusteellinen siivous. Saunan ja pesuhuoneen lattiakaivoihin kannattaa kuitenkin kurkata useammin kuin pelkästään joulusiivouksen yhteydessä. Kaivon kannesta tulee siivota hiukset, lemmikkien karvat ja muu roska säännöllisesti, sillä hiukset ja irtoroska voivat tukkia lattiakaivon.

Marttojen sivuilta löydät selkeät ohjeet kylpyhuoneen ja lattiakaivon puhdistukseen:

Klikkaa Marttojen ohjeisiin

 

 

Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu jouluna ja tarvitset avausta, ei hätää, joulu ei ole pilalla! Päivystyspalveluna viemärit avautuvat myös joulun aikana turvallisesti ja ammattitaitoisesti.

Hyvää ja rauhallista (sekä tukoksetonta) joulun aikaa!