Viemärin avaus kotikonstein – turvalliset kotikonstit osa 3

Käymme tässä juttusarjan osassa viemärinavauskeikoilla Oulussa ja Kempeleessä. Kempeleessä vastassa oli suihkun viemärin avaus ja Oulussa keittiön viemärin avaus. 

Näitä molempia keikkoja edelsi asiakkaan omat viemärinavauskokeilut, joissa kotikonstit oli otettu rohkeasti käyttöön. Tässä jutussa saat kuulla, mitä viemärinavausrae tai nestemäinen viemärinavausaine voi saada aikaan viemärissä.

Toimiiko viemärinavausrae suihkun viemärin avauksessa?

Yleisesti käytössä oleva kotikonsti on viemärinavausrae.

Muistuupa mieleeni eräs suihkun viemärin avauskeikka Kempeleessä. 1980-luvulla rakennetussa omakotitalossa oli suihkun viemäri tukossa. Vesi oli tulvinut pesuhuoneen lattialle.

Oma-aloitteisena kiinteistöomistajana talon asukas oli oitis yrittänyt kylpyhuoneen viemärin avausta lattiakaivon kautta. Lattiakaivon kansi auki ja wc-harjalla tökkimään. Ei tapahtunut mitään, ellei yhtä aavistuksenomaista pulpahdusta lasketa.

Järeämmät tai fiksummat konstit käyttöön, oli asukas ajatellut: “Voisikohan lattiakaivoon kaataa viemärinavauskemikaalia?”. 

Nopeasti autoon ja etsimään viemärin avausrakeita paikallisesta Prismasta, Biltemasta, K-Raudasta ja Clas Ohlsonilta. Ja löytyihän niitä.

Viemärinavausrae on kemikaali, jossa vaikuttavana aineena on muun muassa kaliumhydroksidia (KOH) ja natriumhydroksidia (NaOH) eli kansanomaisemmin lipeää.

Viemärinavausrae voi avata tukoksen hetkellisesti, mutta perimmäinen ongelma ei poistu

Viemärialan ammattilaisena näen, että viemärinavausrakeet tuovat hetken helpotuksen asiakkaan viemäriongelmiin, mutta varsinainen ongelma ei poistu niillä.

Viemärinavausrae sihisee pulputtavassa viemärissä ja vaahtoavan sihinän äärellä voi tuntua, että nythän viemäri avautuu. Tosiasiassa ongelma siirtyy vain vähän eteenpäin, joko konkreettisesti viemärissä tai ajallisesti. Viemäriongelmaa ei pääse pakenemaan keinotekoisesti.

Niin tässäkin Kempeleen tapauksessa kävi. Lattiakaivo avautui viemärin avausrakeilla sen verran, että vesi lähti pesuhuoneen lattialta virtaamaan viemäriin.

Viemärin kuvaus paljasti ongelman ytimen

Perimmäinen ongelma ei rakeilla tietenkään poistunut. Viemäriputkeen jäi edelleen ahtauma, joka ei näkynyt pesuhuoneeseen. Mutta lattiakaivo oli tukossa jälleen kuukauden kuluttua.

Tässä vaiheessa minulla soi puhelin. Olin nopeasti paikalla. Lauantai-illan saunailta oli saamassa uhkaavan käänteen ja asukkaan juhlat uhkasivat peruuntua.

Tutkin viemärin viemärikameralla, ja ilmeni, että viemäriputki on tukkeutunut lähes umpeen. Tässä nähdään, että viemärin avausrakeita olisi saanut työntää viemäriin jatkossakin ilman pysyviä tuloksia.

Avasin viemärin ja huuhtelin viemäriputket puhtaaksi. Huuhtelun jälkeen vielä kuvasin viemäriputket viemärikameralla joka haarasta.

Kuvauksessa ilmeni, että pesuhuoneen kaivon viemäri on asennettu alun perin virheellisesti. Sen lisäksi saman virhepaikan vieressä, vanhan muovisen viemäriputken yläreunassa, näkyi hiushalkeama – mahdollinen vuotopaikka jo sellaisenaan.

Suosittelin omakotitalon omistajalle viemärin saanerausta tuolta osin. Viemäristä pääsisi halkeaman kautta tihkuvuotoa talon rakenteisiin.

Seuraavalla viikolla paikallinen putkimies kävi korjaamassa viemärin sukittamalla ja talon asukas kiitteli ammattitaitoista palveluamme.

Keittiön viemärin avaus nestemäisellä viemärinavaus aineella

Viemärinavausrakeiden lisäksi viemärinavaukseen myydään nestemäisiä viemärinavausaineita. Kerron hyvin tyypillisen tilanteen keittiön viemärin avauksesta. Tämä tapaus sattui Oululaisessa rivitaloyhtiössä.

Asukkaalla oli keittiön lavuaarin viemäri tukossa. Asukas oli tavallinen työssä käyvä suomalainen, joka tykkäsi laittaa päivällisen itse. Tiskiä kertyi ja pesualtaan viemäri oli tukossa usein.

Ongelma ilmeni siten, että astianpesukoneen käydessä viemäri pulputti hyvin äänekkäästi ja käsitiskien jälkeen altaaseen jäi tiskivedet kellumaan pitkäksi aikaa. Viemäri oli selvästi tukossa ja veti todella huonosti.

Asukkaalla oli siivouskaapissa hätäapu tilanteisiin – viemäriavauspumppu sekä Niagaraa ja Kodin putkimiestä ja muita viemärinavausnesteitä.

Koska pesualtaan viemäri oli jatkuvasti tukossa oli karhupumppu ja viemäriavausaineet kovalla käytöllä. Asukkaalla oli vakiomestat, joista hän kävi ostamassa viemärinavausaineita viikoittain. Tokmanni, Motonet, Kärkkäinen ja Bauhaus möivät asukkaan käyttämiä viemärinavausaineita.

Viemärinavausnesteet haurastuttavat putkia ja tiivisteitä

Tässä vaiheessa Viemärituomarina sanon painavasti: ”Viemärinavausnesteet eivät ole hyväksi viemäriputkille, viemäriputkien tiivisteille, altaan ja hajulukon tiivisteille tai viemäristön metalliosille. Esimerkiksi viemärinavausaineissa oleva rikkihappo syö metallia.” 

Tuli sitten se surullisen kuuluisa “perjantai 13. päivä” tässä rivitaloasunnossa. Viemäri oli taas tukossa. Viemärin avausta tehdessä, karhupumppu vetäisi altaan pohjaventtiilin kokonaan irti. Altaan alapuolinen hajulukko tipahti allaskaapin pohjalle ja viemäri irtosi liitoksestaan. Vahinko oli valmis.

Isännöitsijä hälytti minut apuun. Sovittiin, että hoidan akuutin ongelman.

Korjasin hajulukon ja tutkin viemärikameralla keittiön viemäriputkea. Sama ongelma, mitä näen myös uusissa asunnoissa. Keittiön viemäri oli rasvoittunut umpeen.

Laajensimme isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen kanssa viemärikeikkaani. Kävin seuraavalla viikolla huuhtelemassa taloyhtiön kaikki viemärit. Havaitsin, että samaa keittiön viemärin rasvoittumista oli muissakin taloyhtiön asunnoissa.

Viemärin huuhtelun ja kuvauksen jälkeen toimitin isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle videon ja raportin viemäreiden kunnosta. Siinä on ammattimainen ja hyvä raportti taloyhtiön PTS:n liitteeksi.

Jos et halua kokeilla viemärin avausta itse…

Viemärituomarilta viemärin avaus Pohjois-Pohjanmaalla mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Haukipudas, Ii, Liminka, Lumijoki, Kempele, Kiiminki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Yli-Ii.

Kuvauspalvelut ympäri Suomen.